Günde bir kaşık dolusu içmek demansa karşı koruyor: Harvard araştırmacıları bu yağı öneriyor

Dünya çağında demans hasta sayısı artıyor. Harvard Üniversitesi’nin “Jama Network Open” mecmuasında yayımlanan bir araştırma, demans nedeniyle ölümlerin arttığını, buna rağmen kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azaldığını ortaya koyuyor. 

Bilişsel sıhhati müdafaada diyetin değerli bir rol oynadığı ise kanıtlandı. Meyve, zerzevat, balık ve bitkisel yağlardan güçlü olan Akdeniz diyetinin beyni esirgeyici tesiri olduğu belirtiliyor. 

Özellikle zeytinyağının içeriğinde bulunan sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve polifenoller üzere antioksidan hususlar, kardiyovasküler hastalıklar ve bilişsel gerilemeye karşı muhafaza sağlıyor. 

Günde en az 1 çay kaşığı zeytinyağı demansa karşı koruyor

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 92.000’den fazla iştirakçiyle 28 yıl süren uzun vadeli bir çalışmada, zeytinyağının demansla bağlı ruh sıhhati ve mevt oranı üzerindeki tesirini araştırdı. 

Araştırmanın başyazarı Anne-Julie Tessier, United Press International’a verdiği demeçte, “Daha yüksek zeytinyağı tüketimi daha evvel daha düşük kardiyovasküler hastalık ve vefat riskiyle ilişkilendiriliyordu, lakin bunun demans mortalitesi ile münasebeti bilinmiyordu” dedi. 

Çalışmanın sonuçları, günde en az yedi gram, yani yaklaşık bir çay kaşığı zeytinyağı tüketen bireylerin, hiç zeytinyağı tüketmeyen yahut nadiren tüketenlere kıyasla demanstan ölme riskinin yüzde 28 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

İlginç bir halde, zeytinyağı tüketiminin aktifliği, genel beslenme alışkanlıklarından bağımsızdı. Araştırmacılar, diyetin kalitesinden bağımsız olarak, daha yüksek zeytinyağı tüketiminin demansa bağlı mevt riskinin daha düşük olmasıyla bağlı olduğunu belirlediler. Ayrıyeten, günlük beslenmelerinde beş gram margarin yahut mayonezi tıpkı ölçüde zeytinyağı ile değiştiren iştirakçilerin demanstan ölme riskinin yüzde 8 ila 14 oranında daha düşük olduğu görüldü.

İçeriğindeki inflamasyon demansı geriletiyor

Bağımsız beslenme uzmanı Anne Danahy, bu sonuçlara şaşırmadığını tabir ederek Medical News Today’e yaptığı açıklamada, “Zeytinyağı, beyindeki hücreler de dahil olmak üzere tüm hücreleri ve kan damarlarını koruyan E vitamini ve polifenoller üzere antioksidanlar açısından zengindir” dedi. 

Danahy, zeytinyağının antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve inflamasyonun beyin ile bedenin yaşlanmasını hızlandırarak demans ve bilişsel gerilemeye neden olabileceğini belirtti. 

Zeytinyağının sıhhat üzerindeki olumlu tesirlerini doğrulayan birçok çalışma da zeytinyağının günlük beslenmede tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Yaşamın ilerleyen periyotlarında demans gelişimini teşvik edebilecek pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinden on iki tanesi; fizikî aktivite eksikliği, baş yaralanmaları, alkol tüketimi, ince toz kirliliği, düşük eğitim düzeyi, fazla kilo, yüksek tansiyon, sonlu işitme yeteneği, sigara kullanımı, diyabet, depresyon ve toplumsal temas eksikliği olarak sıralanabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir