Masterchef’te birbirinden hoş tabaklar hazırlandı ve şefler tercih yapmakta zorlandı. Yapılan oylamada en yüksek puanı alan yarışmacı aylardır beklenen birinci ceketi giydi.
İLK ÇEŞİTTE 3 ESERİN ÖNE ÇIKMASI İSTENDİ
Şefler birinci çeşitte 3 eserin ön plana çıkmasını istedi. Daha evvelki oyunlarda 2 eser ile yaratıcılık istenirdi. Bu sefer yarışmacılardan Sarı kanat, rezene ve limon tuzu ile bir eser yapmaları istendi. İkinci etapta ise şef tabağı yapıldı.
GASTRONOMİ TARİHİ TEKRAR YAZILIYOR
Şanlıurfa’da çalışmalar yapan ünlü Şef Ömür Akkor, gastronomi tarihinin tekrar yazıldığını belirtti ve bulguları bu türlü anlattı;
Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da yapıldığı için Kasım’ın sonuna kadar kazdık. Artık üniversitede bütün bunları oturup konuşma, laboratuvar sonuçlarını bekleme, oturup makaleleri yazma vakti. O yüzden Mayıs’a kadar da bu kademedeyiz lakin çok hoş şeyler var. Çok değerli iki buluntu var, bunlardan bir tanesi. Artık yufka ekmek kalıntılarının, 12 bin yıl evvel olduğu resmi olarak laboratuvarda ispatlandı. Bu ne demek oluyor? Bu topraklarda 12 bin yıl evvel ekmek yapma pratiğini geçip, ekmek üretme pratiği görüyoruz. Neden? Zira bulduğumuz alanda aşağı üst 5 bine yakın öğütme taşı ve buğday orakları var. Onlar da obsidyenden yapılmış ve onların uçları hala parlıyor. Zira kullanıldıkça kopardıkça buğdayı obsidyenin üzerinde parlaklık bırakıyor. Ve 5 bin tane öğütme taşını bir yerde buluyorsan ve bu kadar bıçağı varsa oradaki nüfus artık ekmeği profesyonel olarak yapıyor demek. Laboratuvarda da bu sonucun gelmesini bekliyordum. Geldi.
PROFESYONEL MUTFAK ÇIKTI
Diğer ikinci buluntu da şöyle; neredeyse profesyonel bir mutfak çıktı 12 bin yıl evvel. Kap-kacakları, havanları görmeniz lazım… Hepsini bir ortada, merasim alanının kenarında bulduk. Ve bunlar kil yok şimdi. Kayaları oyarak yapmışlar, tencereleri. Yani bu kadar muazzam, bu bölümde CNC’ye kestiremezsiniz. Üzerindeki işler, havanlar, ek dövme taşları… Biz mesela oval yapıları, kemerleri Roma’da görüyorduk. Turin kemerleri bulduk. 9 bin yıl kadar geriye geldi olay. Aslında ekşi mayalı ekmek için 3 bin yıl evvel Mısır’da diyorduk. 8 bin 500 yıl Çatalhöyük’e çekildi olay. Ekşi mayası ile birlikte ispatlandı. Karahantepe’de yufka ekmekleri, Taştepe’lerde bunu 12 bin yıla getirdik.
İKİNCİ TIBBIN TABAĞI ÖMÜR ŞEF’TEN (MÜCEDDERE)
Ömür Şef yaptığı tabağı bu türlü anlattı; Müceddere Kilis mutfağına ilişkin bir yemek. Aslında hepimizin bildiği bir yeşil mercimekli bulgur pilavı. Bugün bu kadar buğdaydan konuşunca altına yufka ekmeği istedik. Üstüne mercimekle yaptığımız bir bulgur pilavı yaptım. Lakin bulgur pilavının biraz daha lezzetlensin diye içine bir modül daha karamelize soğan da koydum. Yani o tada gereksinimim var. Bunu yumurtalı yapmak bizim aile geleneklerinden bir tanesi. Genelde yumurtasız yapılıyor. Ancak biz yumurtalı pilavlara da çok uzak değiliz. Aslında şu an Asya işi daha çok biliniyor. Ancak geçmişte var, biraz unutmuşuz. O yüzden onu hatırlatayım dedim. Kesinlikle üstünde yanacak kadar da zeytinyağında kızarmış şeyler yiyoruz. Mesela bunu yazın yeseydik ne yapacaktık? Merhum babaannem şöyle yapardı. Bir bardak ayranı alır, bunun kenarından dökmeye başlar. Natürel ayranıyla bir arada kaşıklardın.
İLK CEKETİN SAHİBİ KEREM OLDU
Şeflerden toplam 51 puan alan Kerem Masterchef’te birinci ceketin sahibi oldu.